Libice nad Cidlinou - Milovice po svých, 19.4.2014

 

            Na Bílou sobotu LP 2014, tzn. 19. 4. 2014, jsme se s bezva partou rozhodli, že vyrazíme ke zdolání, v pořadí již druhé, etapy našeho pěšího poznávání okolí Milovic.

            Po již absolvované trase z Prahy do Milovic, kam jsme dorazili po žlutě značené turistické značce ve směru od Lysé nad Labem, přišla na řadu značka modrá od Ostré. Abychom však dodrželi i stanovenou kilometráž zhruba 40 km byl začátek tohoto našeho putování umístěn do Libice nad Cidlinou. Toto místo nebylo určeno náhodným bodem v kartografickém vyobrazení ČR, ale tematicky vhodně navazovalo na předešlou cestu, kdy jsme část trasy sledovali stopy sv. Vojtěcha. Však také bývalé slavníkovské hradiště v Libici n. C. jest mimo jiné jeho rodištěm, které jsme rovněž v úvodu navštívili. Odtud jsme pak po břehu již jmenované řeky mlžného oparu pokračovali k soutoku s daleko mohutnějším Labem, jehož tok jsme sledovali až do snad nejznámějších středočeských lázní Poděbrad. Zde jsme za bedlivého dohledu Jiříka z Poděbrad (pochopitelně jeho sochy) v cukrárně na náměstí načerpali další energii a po proudu Labe pokračovali až do královského města Nymburk, který nás přivítal, na břehu sedícím, místním vodníkem. Spřátelili jsme se s ním, čímž jsme si zajistili přízeň řeky a vlastně vody samotné, protože nás již od Poděbrad provázelo výhradně slunečné počasí. Mohutné městské hradby nás sice ohromili, ale již akutně hlásící se hlad nás popohnal do jedné z místních restaurací, kde jsme se nasytili a pokračovali dál až k obci Ostrá. Ještě dříve však naší pozornosti neunikly skromné zbytky, dříve snad majestátného, hradu Mydlovar, o kterém se ve své trilogii z doby vlády Jiřího z Poděbrad zmiňoval i Bohumil Říha. Kolem „jezera“ v Ostré a historické vesničky tamtéž jsme se již dobrali na poslední část trasy přes pole (po vlastně neviditelné) modré až do Milovic na jejichž území jsme pronikli kolem 19,00 hodiny a zdárně tak zakončili celodenní toulání po břehu Labe.

            Na závěr bych však ještě rád složil hlubokou poklonu a vyjádřil obdiv s poděkováním tradičním, ale i novým spolupoutníkům Věrce, Romance, Markétě, Marcele, Ireně, Boříkovi, Standovi, Mírovi a neustále podporujícímu Karlovi za opětovně skvěle strávenou sobotu. Již nyní se tak těším na třetí a předposlední díl našich cest do Milovic. Tentokrát je na řadě červeně značená turistická cesta od Všejan.

 

(Milan Stránský, Česká stopa)

 

Pár fotografií z cesty naleznete ZDE.

 

Diskusní téma: Libice nad Cidlinou - Milovice po svých, 19.4.2014

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2011 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webu zdarma s WebnodeWebnode